“Ο ΕΟΔΥ αυτή τη στιγμή συζητάει για ένα καινούργιο σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης, χρειαζόμαστε όσο γίνεται περισσότερο τα δεδομένα”, τόνισε, μεταξύ άλλων, στον «αέρα» της εκπομπής «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής. Τόνισε, επίσης, ότι “απαιτείται ενημέρωση και εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε λήψη αποφάσεων και εμβολιασμούς”.
είναι σαν να με ρωτάτε εάν ένα παρθένο δάσος πάρει μια φωτιά, να κάνω προγνώσεις. Η Κρήτη είναι ένα ‘παρθένο δάσος’ και παρά την έκθεση που είχε και το καλοκαίρι. το ποσοστό του πληθυσμού που έχει έλθει σε επαφή με τον ιό εξακολουθεί να είναι μικρό. Για να μπορέσεις να προβλέψεις μια ‘πυρκαγιά’, χρειάζεσαι πάρα πολλή πληροφορία, και αυτή χρειάζεται μεγάλες επιδημιολογικές επιτηρήσεις, με πολλά δεδομένα από σταθμούς, είτε είναι στην ενδοχώρα, είτε είναι στα αστικά κέντρα, από επαναλαμβανόμενες μετρήσεις για να μπορείς πραγματικά να έχεις μία εικόνα, σε ποιο σημείο η ‘φωτιά’ άναψε.
Ο αριθμός των κρουσμάτων, όπως είπε, “θα ανεβαίνει μέρα με τη μέρα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται πανικός, ο πληθυσμός της Κρήτης έχει περάσει αρκετές δοκιμασίες ιστορικά και δεν θα έλεγα ότι θα πρέπει να πανικοβληθεί με την αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων. Είναι μία νόσος η οποία στο μεγαλύτερο αριθμό των περιπτώσεων περνάει πάρα πολύ αθώα. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τη νόσο αυτή”.
Επίσης, τόνισε την μεγάλη σημασία “να προχωρήσει γρήγορα ο εμβολιασμός. Δεν με ενδιαφέρει ποιο εμβόλιο και σε ποια ηλικιακή ομάδα, αυτό που χρειάζεται και η Κρήτη αλλά και ο ελληνικός πληθυσμός είναι πολύ γρήγορα να φτάσει όσο το δυνατό γρηγορότερα σε συλλογική ανοσία, δηλαδή σε μεγάλο ποσοστό πάνω από το 50 μακάρι και 60 ή ακόμη καλύτερα και 70% του πληθυσμού να εμβολιαστεί, αυτό σημαίνει ότι ανεξαρτήτως της αποτελεσματικότητας του κάθε εμβολίου, με μία τέτοια ολοκληρωμένη με πολλά εμβόλια προσέγγιση, θα μας δώσει το δικαίωμα σε κάποιους μήνες να έχουμε έναν πληθυσμό πολύ καλά εμβολιασμένο έστω και με διαφορετικά εμβόλια που δεν θα επιτρέπουν τον ιό να κυκλοφορεί”.
Ο κ. Λιονής πρόσθεσε ότι “θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλες οι δυνάμεις του τόπου, η Περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, πρέπει να καταλάβουν και κεντρικά ότι ένα σύστημα το διαχειρίζεσαι κάθετα, δεν μπορεί πάντα να αποδώσει. Πρέπει να υπάρχει ενημέρωση και ουσιαστική εμπλοκή και σε επίπεδο των τοπικών κοινωνιών για όλα αυτά τα οποία αποφασίζονται. Ακόμη και στους εμβολιασμούς να ανακατευτούν όχι μόνο τα Νοσοκομεία και οι δομές Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αλλά οργανωτικά και διαχειριστικά να εμπλακούν και όλοι οι άλλοι θεσμικοί φορείς. Αυτό θέλει ένα ιδιαίτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό, καταλαβαίνω ότι πραγματικά με το εμβόλιο το πρώτο της pfizer είχε διοικητικό – διαχειριστικές δυσκολίες γιατί ήταν η μεταφορά, η συντήρηση και η διαχείριση του υλικού του εμβολιασμού
με τα καινούργια εμβόλια τώρα και ιδιαίτερα αυτό της AstraZeneca, τα προβλήματα αυτά τα διαχειριστικά θα ελλείψουν
Επιπλέον, σημείωσε ότι “κανένας δεν μπορεί να πει με τη ακρίβεια για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στα μεταλλαγμένα στελέχη, αυτό που προσπαθώ να πω με μία πολύ απλή γλώσσα, είναι ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι τώρα τα εμβόλια για τον επικρατών τύπο του ιού, που δεν είναι ο Αφρικανικός αυτή τη στιγμή. Η διαδικασία των εμβολίων πρέπει να προχωρήσει πολύ γρήγορα, άλλωστε καινούργια δεδομένα θα προστεθούν από την καθολική εφαρμογή του εμβολιασμού και στη χώρα μας”.
Σχετικές δημοσιεύσεις
-
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτος ο Πολάκης στο ν. Λασιθίου, δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα
Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ... -
Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Σ. Φάμελλος: «Το μαζί είναι εδώ και ξεκινάμε»
Τα αποτελέσματα στο 99% της ενσωμάτωσης των ψηφισάντων στις... -
Η παρουσίαση της Επιμελητηριακής Παράταξης «Ανεξάρτητο Επιμελητήριο» από τον υποψήφιο πρόεδρο Θωμά Χαριτάκη
Συνάδελφοι επιχειρηματίες,Αγαπητές φίλες και φίλοι, κυρίες και κύριοι,Σας καλωσορίζω...